Zcela subjektivní zpráva z Finn World Masters 2021

2021-10-24, Martin Kaloš
12
0

Milí finnaři, nechali jste mě v tom samotného, tak se nemůžete divit, že Začátečník nepřivezl žádné medaile z letošních Masters. Snažil jsem se, ale jenom snaha zkušenosti dvaceti či padesáti let u finnařského kormidla nenahradí. Ale popořadě…

Naše skoro dva dny cesty do Los Alcazares v oblasti Mar Menor byly výživné, nicméně luxus širokých francouzských a následně španělských dálnic s celkem rozumnými řidiči dal nelichotivé srovnání s premiérem právě slavnostně otvíraným renovovaným bojištěm zvaným D1. Na místě si pak člověk chtě nechtě zvykne na to, že je v top turistické destinaci, obklopen objekty pro masové opékání na plážích. Mar Menor („menší moře“) je skutečně takové ultraslané velké jezero s úzkým průjezdem na velké moře.  Na co si ale zvyknout nejde, to je design „Jižní město“ všude dokola – tedy množství mnohapatrových paneláků prakticky kolem celého „jezera“. Západ slunce nad mořem je tu okouzlující jako všude jinde- ale musíte zvednout oči vysoko nad linku obzoru, abyste ten Jižňák neviděli před sebou na kose dělící „jezero“ od skutečného moře . Část objektů působí navíc naprosto vybydleně či dokonce vůbec nikdy neobydleně. Zrovna tu probíhala petiční akce „SOS Mar Menor“ – asi mají místní obyvatelé strach o osud tohoto asi původně hezkého koutu Španělska. No v sezóně sem asi radši nejezdit…

 Vlastní místo konání Masters je relativně malé rekreační městečko s velkým hotelem, kde se v tuto dobu střídaly turnusy evropských seniorů, kteří přijeli za teplem z Británie či Německa. Všichni zde bydlící finnaři si museli rázem připadat jak mládež na návštěvě v domově důchodců. Obrovská, lehce omšelá jídelna, belhající se staříci a stařenky , personál kontrolující konzumační lístek před i po… Hned vedle městečka je velké vojenské letiště a piloti na cvičných strojích nám poskytovali permanentní představu o kvalitě i kvantitě tréninku u španělského letectva. Maně jsem si vzpomněl na dávný Mácháč, kdy udatní ruští piloti vrtulníků Mi 27 během dětských závodů cvičně nalétávali v bojových formacích ve Splavech na pláže plné lidí. Luxusní objekt místního jachtklubu je obrovský (pár karavanů by se tam bývalo velmi lehce vešlo) a je v něm vše potřebné. Musím vyzdvihnout práci místních organizátorů, ve srovnání s Kodaní 2019 opravdu pěkně provedený závod, vše připraveno do detailu, široký sjezd do vody s asistencí dobrovolníků, dostatek hadic s vodou, pěkné občerstvení po rozjížďkách atd atd.

Jak jsem již uvedl, nechali jste mě v tom letos samotného ale naštěstí při našem příjezdu již na místě trénovali slovenští přátelé Tomáš Mihálik a Frenky Mošný s milým doprovodem. S Vlastou jsme se k nim rádi přidali a naše československá výprava pak už nevypadala až tak ztraceně mezi desítkami Španělů, Holanďanů či Belgičanů. Krásné reprezentační oblečky slovenských finnařů i jejich doprovodu včetně dětí budily naší závist - tuhle hozenou rukavici nemůžeme nechat jen tak!

Očekáváno bylo přes 120 finnařů , což se nakonec zredukovalo na konečných asi 110 lodí. V pátek a v sobotu proběhlo pohodové a dobře zorganizované měření materiálu,  v sobotu jsme vyrazili na rodinný výlet do blízké historické Cartageny na obhlídku starověkých ruin a v neděli nás čekala tréninková rozjížďka. Že to letos bude výživné mě přesvědčil jeden nejmenovaný finnař, který už při ní usiloval o demolici mé lodě. V pondělí to začalo naplno. Hned i s pořádným větrem 8-10 m/s , ve kterém se odjely dvě pěkné rozjížďky na hraně mých aktuálních technických schopností. Oskar nahoře, pěkné vlny, pár koupajících se. V úterý vítr výrazně zeslábl, ale dvě rozjížďky se opět ujely, ta druhá i v docela hezkém větru.  Zajímavostí byla oslava Kolumbova dne (španělský státní svátek- den hispánských národů), který zpestřila letka španělských stíhaček při několikanásobném průletu nad námi ve formaci s dýmovnicemi ve španělských barvách .  Fotky finnařských závodů z kabiny velitele letky  byly velmi efektní. Ve středu jedna rozjížďka ve větru mizerném , následovaná večerní „Sailor´s Dinner“ v místní restauraci s prezentací FWM 2022 ve Finsku. Ve čtvrtek opět dvě rozjížďky , ta druhá nakonec opět i docela  větrná. Bohužel po mém dosud nejlepším dojezdu mě popadla chuť to všem konečně ukázat a přemíra motivace vedla u mě , jinak klidného jedince k penaltě, 720 a lehké pojistné události , to vše během jednoho kola- a výsledek původně pěkně rozjeté rozjížďky se rázem změnil na škrtačku. V pátek už dle předpovědi do 15 hodin vítr nepřišel a po dvou hodinách na vodě to rozhodčí vzdali a poslali flotilu na břeh. Téměř v bezvětří pak proběhl pěkný „harbour race“ s cílem dostat se co nejdříve k hadici s vodou…

Nutno poznamenat, že tým rozhodčích byl velmi profesionální , už před začátkem závodu důrazně a názorně varovali, že budou nekompromisní při dodržování pravidel, bylo hodně UFD, BFD i penalt na zaďáky, kde se pak nikdo skoro neodvažoval zatáhnout za otěže… Za sebe bych nebyl proti takovému striktnímu dodržování pravidel všude 😊.

A pak sbalit cirkus a zase skoro dva dny domů, od Lyonu v mlze a nadcházejícím podzimu. Kuriozitou bylo noční setkání na dálnici se švédskými finnaři s jednou lodí na střeše Kodiaqu a dvěma dalšími na malém vleku, valícími non-stop domů na sever.

Tak příští rok ahoj v březnu na Mácháči a v červenci na FWM2022 v Helsinkách!

A jak to dopadlo?

1. FRA 111, Valerian LEBRUN

2. POR 21, Filipe SILVA

3. ESP 7, David TEROL

26. SVK 271, Tomas MIHÁLIK

29. SVK 1, Peter Frenky MOŠNÝ

64. CZE 211 Martin KALOŠ

Kluci slovenský, moc gratuluju k pěknému výsledku a našemu prezidentovi slibuju, že budu víc trénovat pro lepší reprezentaci FINN CZE 😊!

Celkové výsledky: http://fvrm.sailti.com/en/default/races/race-resultsall/text/2021-finn-world-masters-en

Fotky: Robert Deaves, fotogalerie

Top 10



Super Legends. Richard Hart, GBR, Pedro Jiminez Meifren, ESP, Joop Wuijts, NED


Legends: Hans Fatzer, SUI, Henk de Jager, NED, Filip Willems, NED


Grand Grand Masters: Greg Wilcox, NZL, Marc Allain des Beauvais, FRA, John Greenwood, GBR


Grand Masters: Laurent Hay, FRA, Peter Peet, NED, Bas de Waal, NED


Masters: Valerian Lebrun, FRA, Filipe Silva, POR, David Terol, ESP


Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3