SEMAINE INTERNATIONALE DE CANNES DE FINN 2024

2024-02-26, Vláďa Skalický
5
0

Již pár let pokukuju po únorovém závodu v Cannes a až letos jsem přemohl zimní lenost a vyrazil na regatu. Asi to podpořilo i to letošní teplejší počasí této zimy a po klasickém dvoudenním cestování jsme s Bárou doputovali na místo.

Jachťák v Cannes nepatří mezi největší, navíc letos tam probíhají stavební úpravy a není možné vegetit přímo tam (ale slibují, že na podzimní regatu to bude všechno OK. No snad nestaví jako u nás :)

Takže pro parkování vyhradili městské parkoviště a pro lodě písečnou pláž hned vedle. Skvělá příprava na Puntalu :- )).

Přijel jsem o den dříve, že si zatrénuju. Nefouklo, takže nic, jen registrace. Na loď jsem naskočil až příští závodní den. Chvíli jsem po těch čtyřech měsících hledal kde má loď špičku a záď. Tomu nakonec odpovídala i první rozjížďka.

Nebylo moc větru, čekalo se a už jsme se pomalu svazovali na odtah zpátky do přístavu, když se z JZ směru objevil tmavý pruh větru. Během chvilky naskočilo 6 m/s a vlna se rozdováděla s výškou asi 100cm. Start napodruhé na černou vlajku vyšel. Opačné křídlo

než většina startovního pole mi sice nabídlo volný prostor pro jízdu a čas pro vzpomínky jak se na lodi sedí, ale křídlo bylo pomalejší a ani druhou stoupačkou jsem si nepomohl. Takže škrtačka.

Druhý den vítr přeskočil na výchoďák. Opravdový, ne ten co na Mácháči dosud nikdo neviděl. Vítr kolem 4m/s, vlnka 50 cm. První start nic moc, druhá řada - pak jsem to nějak trefil, vykličkoval a byla z toho dvacítka. Další start o něco lepší, ale druzí kličkovali lépe. V cíli z toho byla polovina pole. Třetí start se mi konečně povedl, čistý vítr, rychlost.. To se to jede. Nikdo nepřekáží, pár nezkaženejch obratů, zaďák, cíl a je to za 13.

Jezdí se vcelku čistě. Jury šmejdí kolem, ale pouze jednomu hříšníkovi zamávali žlutou. No u nás by se mu to nestalo :-( .

Čtvrtek byl ve znamení ještě slabšího větru okolo 3m/s. Opět start patřící k těm lepším mi předurčil dojezd ve dvacítce - 16.

Při dalším startu (málokterý vyšel napoprvé, většina napodruhé na černou) zase kličkovaná na volnou vodu, povedlo se. I zaďáky v tom slabším větru vcelku ustojím. Bohužel každé kolo se ztrátou jednoho místa. Zbytečně taktizuju.. - 18..

Pátek - předpověď říká, že se trochu svezeme.. Ráno fouká kolem 5ti metrů, opravdu to vypadá na pěkný den. Start (klasicky na BF), jedno kolo a nic. Vítr vypli - rozjížďka zrušena. A tak jsme posvačili, popili a pomalu se nechávali unášet směrem k jachťáku až hodně lodí skončilo na břehu, i já. Ale tady se počasí změní z minuty, naskočilo zpátky 5m/s. V půl třetí startovní znamení nás vyhnalo do poslední rozjížďky. (hodně lodí co bylo na břehu už nejelo, začali balit, proto hodně DNC ve výsledcích). Naštěstí letí nahoru 1. opakovač, protože tak jak jsem se dokázal v okamžiku startu zamotat do otěží jsem nechápal ani já ani Jury stojící nedaleko ve člunu. Po startu se objevili delší vlny tak 160 cm, pěkná jízda s kopce do kopce.. Na poslední zaďák tahají Oscara. Moc nefouká, tak 4m/s. Asi ho potřebovali provětrat. Navíc vlna ve špatným směru oproti větru. Moc jsme si to neužili.

Dojezdem za 19 jsem si udržel celkové 20. místo.

Jsem rád za toto zkrácení zimní přestávky. Počasí skvělé - přes den kolem 17°, sluníčko. Na vodě mohlo foukat o trochu víc, ale i tak fajnové rozjížďky s návětrnou bójkou 0,9 Nm a délkou 50 - 55 minut. Taky ochota dodržování pravidel na těchto regatách je standartní a při porušení i míra automatické nápravy.

A už jen klasika, balení a pár dní na cestě domů.

Výsledky: https://www.manage2sail.com/en-US/event/SIC2024#!/results?classId=SICFINN24

   

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5