Reportáž z Poháru HAAS+SOHN

2024-04-17, Václav Cintl
5
0

Druhý dubnový víkend pokračovala na Máchově jezeře sezóna Pohárem HAAS+SOHN, což byl zahajovací závod českého poháru ALT Finn. Pokračující téměř letní počasí přilákalo na start 21 lodí, což bylo velmi potěšující. Větrná předpověď na windguru slibovala střední vítr směrem „od Politické“.

Jak se během víkendu ukázalo, větrná předpověď byla, co se síly větru týče, příliš optimistická, a většinou vanul slabý vítr, který pouze chvílemi přecházel do středního. I směrová stabilita nebyla rozhodně konstantní, ale i tak se podařilo odjet všech šest rozjížděk, které byly spíše psychicky než fyzicky náročné. I když v neděli jsem na břehu přeci jen těžce vydýchával, takže i fyzicky trochu náročné byly.

V sobotu se odjely tři rozjížďky v proměnlivých podmínkách, což potvrdilo i to, že měly tři různé vítěze. První rozjížďku vyhrál Láďa Hyrš, druhou šťastně Pepa Jochovič a třetí Venca Cintl ml. Hlavně druhá rozjížďka měla zajímavý průběh, protože její suverénní leader Zdeněk Gebhart, který s náskokem směřoval k jasnému vítězství, obstaral na posledním zaďáku při absenci Martina Plecitého první koupel sezóny a mohl tak při návratu do rozjížďky jen z dálky pozorovat, jak se Pepa Jochovič na krátké stoupačce z trojky do cíle mistrně protáhl kolem Martina Vaculy.

Po sobotě si na čele hověl s výrazným náskokem Láďa Hyrš před Pepou Jochovičem a Ivanem Ramešem. Po rozjížďkách následovala společná večeře a také oslava přestupu Martina Kaloše do kategorie Grand Grand Masters. Martine, díky za perníčky i rumíčky a ještě jednou sborově: „Martin má narozeniny, …“. Večerní oslava a rozbor situací na vodě neměly chybu a někteří nejmenovaní si střihli ještě tzv. noční rozjížďku.

Ráno však byli všichni připraveni na další závodní den a smírnou prodlevou se přeci jen šlo na vodu i s Bořkem Stavitelem alias Vláďou Zbořilem. Vítr se postupně stáčel „od Politické“ k „Zátoce lásky“ a tak každá ze tří rozjížděk se jela na přestavěné trati a i přes zesilující trend to mělo daleko ke slibované desítce v nárazech.

Čtvrtou rozjížďku vyhrál Zdeněk Gebhart, který si spravil náladu za sobotní kraulařskou vložku, a až jedenáctý Láďa Hyrš dal naději ostatním, že se ještě můžou porvat o vítězství. Ovšem jakékoliv spekulace utnul vítězstvím v páté rozjížďce stylem start-cíl. A Zdeněk Gebhart vítězstvím v poslední rozjížďce si tak celkem jistě dojel pro stříbro. V souboji o bronz byl nakonec šťastnější Venca Cintl ml., který o bod předstihl Ivana Rameše, kterého v poslední jízdě „zradilo“ křidýlko ke splavské pláži. Jako bonus vyhrál Venca už druhý článek na web v řadě. :-/

Na břehu už na všechny aktéry čekal ředitel Ski regaty Martin Plecitý, který je t.č. v dlouhodobé rekonvalescenci, aby všechny ubezpečil, že na podzim nám na vodě opět nic nedaruje. A také mohl po slavnostním vyhlášení pohárového závodu osobně vyhlásit výsledky kombinace s lyžařskou částí. Vítězem se překvapivě stal Pepa Jochovič, který ski tajně trénoval ve svém druhém domově na Šumavě (na Hochfichtu je známý jako „Tomba z Výtoně“). Druhý skončil Kamil „zlomený kotník“ Ščerba a třetí byl Tomáš Ručka.

Při závěrečné karlovarské losovačce o kamna firmy HAAS+SOHN se fortuna přiklonila ke Kamilovi Ščerbovi. Gratulujeme a ať dobře slouží! Gratuluji všem vítězům, děkuji všem za účast, organizátorům, Michaelovi Maierovi za materiální podporu i rozhodčím v čele se Štěpánkou a těším se za rok na dalším ročníku! Sezóna pokračuje závodem NOPROSU CUP na Mácháči hned tento víkend a Pohár ČR první květnový víkend na Nových Mlýnech. Do té doby dobrý vítr do plachet!

Konečné výsledky: https://finnclass.cz/race/2811

Fotogalerie: https://finnclass.cz/gallery/haas-sohn-2024

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5