Reportáž z Mistrovství ČR na Nových Mlýnech

2017-09-15, Cintl Václav, jr.
0
0

O uplynulém víkendu se na Nových Mlýnech uskutečnilo MČR třídy Finn. Na startu se sešlo 24 lodí, z toho 2 ze Slovenska. Menší účast byla zapříčiněna souběžně konaným Gold Cupem na Balatónu, kde startovalo hned pět našich borců, a také individuálními překážkami (rýmička, kašílek, oslavy, svatby, atd.) I přesto to bylo Mistrovství velmi vydařené, a to díky výborným větrným podmínkám i příjemnému počasí (sluníčko a teplo nad dvacet stupňů).

V pátek se vítr postupně rozfoukával a dával do kondice. Jestliže se první rozjížďka jela ve větru 2-5 m/s, tak poslední už v podmínkách 6-10 m/s. Hned první rozjížďku se ukázal zahraniční borec Andrej Bandy Holák, který si to přihasil z levého křídla na bojku na prvním místě, a potvrdil tak, že jeho výborné umístění na Barbadosu nebylo náhodné a forma se ho drží. Na první zaďák ho však sjel a předjel Venca Cintl a v tomto pořadí dojeli až do cíle. Třetí dojel Jirka Kmoníček. Hlavní favorit závodu Ruda Lidařík se první kolo ztratil kdesi na pravém křídle a připsal si na úvod hned škrtačku (18).

Další rozjížďky už ale dal o sobě pořádně vědět, obě vyhrál a posunul se na páté místo. Za ním se držel Venca Cintl, který přidal 3 a 5, což mu dalo po pátku průběžné vedení s komfortním náskokem 8 mi bodů. Hned za ním byl Bandy, který zazářil ještě ve třetí rozjížďce (3) a Honza Čajčík, který v pátek začal vyrovnaným nenápadným výkonem (9, 4, 4). Podobně se prezentoval i čtvrtý Petr Hýža (4, 8, 7). Šesté místo držel postupně se zlepšující Láďa Hyrš, který se blýskl v poslední jízdě (2). Pátečním negativem byla srážka dvou zkušených finařů krátce po startu 3 rozjížďky, kdy Zdeněk Gebhart trefil loď Ivana Rameše, což vyústilo v nepěkný zásek na Ivanově lodi, přiznáním průměrných bodů, a také Zdeňkovou diskvalifikací.

Všichni si mohli spravit chuť na následném večírku s Unětickým pivem, řízkem pavlovsko - vídeňským s bramborovým salátem či švestkovými knedly. Sobotní předpověď nepřála přílišnému ponocování, což vyústilo v to, že nám někdo ukradl ze stanu nehlídaný sud piva.

V sobotu ráno to na slibovaný silný vítr příliš nevypadalo, ale pak jsme se přeci dočkali. Před polednem se vyrazilo na vodu, vítr postupně nabíral na síle a umožnil odjet tři velmi kvalitní rozjížďky. Vítr neklesal pod 8 m/s, nárazy měly v průměru 10-12 m/s, a ty extrémní až 16 m/s. Co víc si přát!?

Do soboty už nastoupil i v pátek absentující Jirka Hýža, a uspořené síly a samozřejmě dobrá fyzická připravenost se projevily. Byl to právě on, kdo v sobotu podal nejlepší výkon (1 ,2, 1), a mohl jen litovat, že v pátek nemohl nastoupit. Ruda Lidařík však měl vše plně pod kontrolou a svou cestu za titulem si hlídal velmi jistě. V první jízdě ještě trochu dal ostatním „čuchnout“, když připsal pětku, ale následná jednička i dvojka mu dodaly klid i komfortní náskok před posledním dnem. Boj o druhé místo se zúžil na v sobotu výborně jezdícího Honzu Čajčíka a naopak trápícího se pátečního leadra Vencu Cintla. Honza připsal v sobotu výborné výsledky (2, 3, 3), naopak průměrné dojezdy Vency (10, 4, 5) jej poslaly dva body za Honzu.

Čtvrté místo jistil Bandy, který si v sobotu připsal vyrovnané výsledky (8, 7, 9), a na páté místo vyšplhal Martin Mapos Pospíšil, který ve dvou rozjížďkách zazířil (3, 14, 4). Na šesté místo se i přes několik zvrhnutí prokousal Zdeněk Gebhart. Ale v koupání nebyl sám. Několik cvaknutí, některé i přímo před zraky komise, přidali i další borci z Moravy i Čech. Speciální ocenění si zaslouží Jirka Outrata, který ve věku Legendy absolvoval všechny tři velmi větrné rozjížďky (9, 15, 7).

Náročný den na vodě odpískal i původně plánovanou schůzi, a tak borci mohli relaxovat v debatách u freibeeru, skleničky i něčeho ostřejšího a také při večerní grill party. Po té tentokrát už naštěstí nikdo nic neukradl.

Nedělní předpověď byla, na rozdíl od předchozích dní, na vítr skoupá. A jak řekla, tak i udělala. Toho bylo využito během dopoledne k uspořádání schůze a naplánování termínové listiny na příští rok. V jednu hodinu padl konečný verdikt o ukončení závodu a v půl druhé byli dekorování vítězní finaři, bronzový Venca Cintl, stříbrný Honza Čajčík a zlatý Mistr Ruda Lidařík. Sláva vítězům, čest všem zúčastněným, a poděkování pořadatelům za velmi vydařené Mistrovství. Věřím, že se nasazenou laťku podaří udržet i za rok na Lipně.

Více fotek z mistrovství máme v galeriích zde.

Text: Václav Cintl, CZE 70
Foto: Hanka Kýrová


Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3