Finn European Masters 2018

2018-09-20, Martin Jozíf
0
0

Finn European Masters 2018 uskutečněné v termínu 9. - 14. září se konalo v malebném prostředí chorvatského Splitu. Zúčastnilo se 65 závodníků ze šestnácti zemí. Z České republiky do Chorvatska přijela standardní partička sedmi jachtařů, ve které oproti minulým Euromasters chyběl úspěšný Jirka Outrata.

 Všichni se vešli do top 33. Regata, původně vypsaná na osm rozjížděk, probíhala za velice příjemných povětrnostních podmínek v prostoru mezi Čiovem a Šoltou. Konečný počet šesti rozjížděk se odjel vždy v solidní odpolední bríze za slunečného počasí, které umožňovalo krátký rukáv a lehký neoprén. Jediná čtvrteční rozjížďka, za slabého proměnlivého větru, byla před cílem právem zrušena. Každodenní dopolední koupání v moři a seřizování lodí bylo příjemně doplňováno vždy kávou v místní restauraci jachtklubu JK Split s telefonem v ruce a sledováním meteoaplikací. 

V profesionálně vedeném závodě rozhodčí vždy zachovali rozvahu a potvrdili dobrou znalost prostředí. Počkali se stavbou tratě a startem na vhodný okamžik, kdy se vítr ustálil a umožnil pěkné rozjížďky s dlouhou stoupačkou v celkovém čase okolo šedesáti až sedmdesáti minut. Většinou těsně po dojetí druhé rozjížďky se vítr utišil a lodě musely být staženy z moře do maríny na lanech.

Po vylodění a následném opláchnutí lodí a sluncem spařených nasolených těl následovalo každý den posezení s občerstvením. Večery jsme trávili tu procházkou do večerního Splitu na zmrzlinu, tu neformálním posezením na lodi bývalého presidenta Petra Vinkla, který měl na čepu nejprve pozdrav z Kladna a poté z Plzně nebo jen tak klábosením mezi auty zaparkovanými přímo v maríně. Nejčastěji bylo samozřejmě slyšet Frenkyho (SVK1), ktorý rozprával vtipy v originálu a dobre tak doplnil naši výpravu. O klidu a rozvaze rozhodčích vypovídá i fakt, že nikdo z našich nedostal žádnou penalizaci. O částečných výsledcích se již zmínil admin v rychlém komentáři o regatě.

Trochu se omlouvám za vypovídací hodnotu této reportáže, ale nikdy jsem ji zatím nepsal a také si napamatuji, ve které stoupačce byl ten nebo ten na tom nebo onom křídle a jak to pak vše dopadlo v cíli.

Celkové výsledky máme tady.

S pozdravem Martin Jozíf, CZE 80

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3